
Sfaturi utile pentru ca vacanța la mare să fie reușită, fără bătăi de cap la întoarcere
În ultima vreme auzim peste tot Nu mai sta la soare, nu-ți face bine! Ai grijă la apa sărată, îți irită pilea! Ai grijă la vânt! Folosește crema de protecție solară!
Se vorbește atât despre chimicalele folosite la crșsterea animalelor sau la stropirea legumelor și fructelor, despre nocivitatea produselor de curățenie, dar în schimb îndemnăm la folosirea cremei de protecție solară plină de aceleași chimicale ca și celelalte produse.
Bine, bine, dar strămoșii noștri ce făceau? Ei nu aveau creme de protecție solară și alte minuni ale lumii moderne, iar mult temutul cancer de piele este tot o boală a lumii moderne. Cred că ar fi bine să trecem prin filtrul propriu și să privim cu mult discernământ toate sfaturile care induc frica. Înainte poate că strămoșii noștri nu mergeau în vacanță la mare, însă era vară și pe vremea lor, iar soarele e soare peste tot, nu doar la mare, și așa cum bine știm aceștia își petreceau timpul mai mult afară la munca câmpului, însă aveau inteligența de a face asta la primele ore ale dimineții și seara. La prânz pe arsiță stăteau la umbră sau în casă și își făceau siesta. Moderația și echilibrul în toate aspectele vieții (alimentație, băuturi alcoolice, sport) ca și expunerea la soare este de departe cea mai bună alegere. Nu e bine să uitam de noi pe șezlong la ora amiezii, dar nici să ne cremuim obsesiv cu toate chimicalele. Să nu uităm că vitamina D se formează prin expunere la soare. Dar dacă noi ne camuflăm și nu mai lăsăm niciun centimetru pe care să-l vadă soarele, să nu ne miram că avem deficiențe.
Așadar:
- Folosește crema de protecție solară cu discernământ! Nu toate cremele sunt potrivite pentru sănătatea ta. Ba dimpotrivă, pot face mai mult rău decât bine. De aceea te sfătuim să verifici eticheta înainte de a cumpăra și investește într-o cremă din ingrediente organice care nu va avea repercursiuni ulterioare asupra pielii tale. Chiar dacă acestea nu se văd imediat, nu înseamnă că nu există. Nu uita că tot ce aplici pe piele se absoarbe în interior prin pori, iar crema de protecție solară nu face excepție. Cea mai bună protecție este limitarea orelor la care e bine să ne expunem la soare și să urmăm exemplul strămoșilor noștri. De la 8:00-11:00 și de la 16:00-20:00 este ideal.
- Folosește ochelari de soare, dar ca și în cazul cremelor, nu toți ochelarii te protejează corect. De asemenea inveștete în ochelari de bună calitate care într-adevăr te ajută.
- Nu uita să îți acoperi capul.
- Îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră și din materiale naturale de bună calitate care nu irită, pentru a lăsa să respire corpul și a absorbi transpirația. Recomnadat este bumbacul, inul, mătasea naturală.
- Încălțămintea de asemenea, trebuie să fie lejeră și cât mai decupată, pentru a lăsa să respire piciorul.
- Dacă tot ai ajuns la mare, încearcă să faci baie în apa mării și nu la piscină, că doar de aceea te-ai dus până acolo. Piscina aveai și in localitatea în care locuiești, nu? Beneficiile apei sărate nu pot fi comparate sub nicio formă cu apa plină de clor a piscinelor. Nu uita! Substanțele cu care este tratată apa din piscine se absorb prin piele!
- Înainte de a merge prima dată la plajă, fă o exfoliere a pielii pe întregul corp și hidratează-l bine, atât intern (consumând apă), cât și extern (folosind uleiuri organice). Nu mai exfolia apoi câteva zile, mai ales în primele zile după expunerea la soare, deoarece îți vei irita pielea. Amână până după ce s-a stabilizat bronzul și nu vei mai avea niciun disconfort.
- Indiferent de tipul de ten, folosește cu încredere apa de trandafir, este un adevarat elixir vindecător și cu aromă plăcută, naturală.
- Nu te parfuma înainte de a merge pe plajă, dacă nu vrei sa suferi vreo iritație.
- Ai grijă ce, cât și unde mănânci? Doar nu vrei să te întorci cu multe kilograme în bagaj! Sau și mai rău, să te îmbolnăvești! Sigur că te poți răsfăța mai mult cu bunătăți în vacanță, că doar nu o să ții dietă, însă puțină precauție nu strică dacă nu vrei să regreți la întoarcere. Sunt sigură că cei care au pornit pe drumul unui stil de viață sănătos, vor continua și în vacanță, pentru că pentru ei nu este greu, e stilul lor de viață!
- Mănâncă multe fructe și bea apă, mai mult decât de obicei. Te vor hidrata și îți vor ține și de foame și nu vei mai avea tentația să ronțăi prostioare.
- Ai grijă la alcool! Nu este cel mai bun lucru să te aventurezi în apa mării după ce ai băut alcool.
- Bronzarea corectă se poate realiza prin creșterea progresivă a timpului de expunere la soare, pigmentarea apărând în mod progresiv, fără arsuri.
În concluzie, bucură-te de apa sărată, de vânt și de soare, nu trebuie să fugi de ele, ar fi frustrant și atunci mai bine rămâneai acasă sau mergeai la munte, însă trebuie să fii precaută și echilibrată în tot ceea ce faci, iar atunci vacanța ta se va transforma într-una de neuitat.
Să vă fie de folos!
Cu drag,
Ana Tene