Oprește-te și fii fericit!

Anca Tene
06-04-2020
0 comentarii

Ritmul haotic cu care ne-am confruntat în ultimul timp, lipsa mișcării și tendința către o dietă dezechilibrată, nesănătoasă, fac ca toate mecanismele naturale de luptă cu stresul să fie ineficiente. Deoarece lumea în care trăim astăzi are o încărcătură semnificativă de stres, de la criza economică, la schimbările globale care se produc, la stresul de la locul de muncă, de acasă, la stresul provocat de massmedia prin difuzarea constantă și continuă a tuturor atrocităților și expunerea lor într-o lumină mai negativă și defavorabilă decât realitatea. Iar acum panica creată în jurul pandemiei de Coronavirus, toate aceste sisteme și societăți ne îndepărtează pe noi toți de valorile de bază, de iubire, de inimă, de cooperare, de a fi echitabil și de grija față de ceilalți. 

Toate acestea determină un nivel de stres crescut care ne afectează pe toți. Oamenii trec  prin diverse stări emoționale: de la furie, negare, șoc, disperare, chiar până la vinovăție. Aceste stări desigur că sunt dureroase și copleșitoare, iar procesul de integrare si recuperare nu este la fel pentru toată lumea. Asta datorită conjuncturilor diferite, dar și a diferențelor de percepție individuale. 

Trebuie să ne gândim cum putem să avem grijă de noi în condițiile actuale de izolare și să ne preocupăm de sănătatea noastră, deoarece stresul este boala lumii moderne și factorul determinant pentru multe alte boli și afecțiuni depășind cu mult orice pandemie de virus. Probabil că cea mai mare pandemie a civilizației noastre este STRESUL.

Sigur că pentru unii este mai dificil decât pentru alții, din considerentele pe care le –am amintit și din faptul că fiecare dintre noi avem gradul propriu de rezistentă față de stres. Deși nu putem face ca lucrurile care ne-au provocat stresul să dispară brusc, totuși ne putem reseta capacitatea de a ne repune pe picioare. Putem compensa stresul și lipsa de mișcare cu ajutorul unor practici relativ simple. Putem începe cu schimbarea atitudinii, cu evitarea factorilor de stres, bineînțeles acolo unde putem alege să facem asta, de exemplu să nu mai vizionăm știrile care au impact negativ asupra noastră. Putem alege conștient ceea ce vrem sau nu să vizionăm sau să citim, prin găsirea de soluții, de exemplu apelând la un specialist, un  life coach, un psiholog , un specialist în nutriție și stil de viață sănătos, sau prin găsirea de programe ce ne vor ajuta să depășim aceste stări. 

Sau poate vrem să știm mai multe despre cum să ne îngrijim tenul, ce putem face acum acasă pentru pielea noastră, mai ales dacă am avut și avem probleme. Despre îngrijirea tenului acasă veți putea citi mai multe și pe site-ul nostru în zilele următoare. Sunt programe și specialiști  care își oferă sprijinul acum mai mult ca niciodată prin sesiuni online la care putem participa cu toții. De aceea în zilele noastre tot mai mulți oameni se îndreaptă către cursuri specializate de managementul stresului, către programe de sănătate holistică, integrativ, care ajută nu doar la  purificarea trupului ci și a minții și sufletului, acolo unde pot primi informații valoroase despre cum să gestioneze aceste lucruri în viața lor, pentru ca apoi să le exerseze și să le aplice singuri acasă și să revină în cadrul programelor ( deocamdata online) periodic doar pentru ghidare și impulsionare.  
Cu totii putem accesa astfel de programe cu abordare holistică și integrativă, ce includ relaxarea întregului organism în profuzime, la nivel mental dar și celular, prin meditații ghidate sau sfaturi despre o nutriție specială ( acum mai mult ca niciodată nu mai putem spune că nu avem timp să începem dieta aceea de slăbit pe care ne-am dorit-o atât de mult) stabilită de specialiști pentru obținerea relaxării organelor și a sistemului digestiv. Mă  refer la o nutriție ușoară care relaxează sistemul digestiv oprindu-i funcția sau mai bine spus încetinind-o cu preparate din hrană crudă, vie, ușor digerabilă, astfel încât energia  pe care o consumă organismul în timpul digestiei, să o poate îndrepta către activități mentale.

Apoi și prin terapii menite să ajute în acest proces, prin care se obține revitalizarea întregului organism cum sunt:  meditații, yoga, stretching, plimbări/ ieșiri sau munca  în natură in orele permise, sau pentru cei care au privilegiul de a locui la curte, tehnici de respirație și controlul stresului, remedii naturale, ceaiuri cu efecte terapeutice, aromoterapie cu uleiuri esențiale naturale (de levănțică, mușețel, santal, ylang-ylang, trandafir), prin lectură, muzică ( meloterapie), somn, administrare de suplimente și superalimente, prin terapii de grup de îndrumare în controlul stresului ( online), tehnici reiki de reechilibrare mentală și energetică de la distanță. Toate acestea și încă multe altele pot fi realizate de la distanță prin intermediul tehnologiei de care dispunem astăzi.   

De aceea când dorim să ne curățăm și să ne purificăm, trebuie să privim din prisma celor trei direcții (componente): a trupului, a minții și a sufletului. Este important să nu ne oprim doar asupra trupului, deoarece un corp sănătos și în formă, găzduiește o minte pașnică, liniștită pentru că baza oricărei credințe sau convingeri este puritatea sufletească, iar aceasta nu poate avea loc decât acolo unde mintea și trupul devin tăcute. Doar în acea liniște putem comunica mai ușor cu psihicul și sufletul nostru. Iar acum este momentul cel mai potrivit să beneficiem de toate acestea, acum când lumea s-a oprit în loc.

Cu toții am avut o viață  foarte activă, cu o semnificativă încărcătură de stres. Tocmai pentru că pierdusem controlul asupra stresului din viața noastră, ne-am simțit de cele mai multe ori depășiți și copleșiți, mulți dintre noi sufeream de insomnie, eram tot timpul iritați, locurile noastre de muncă și goana nebună după orice și nimic, ne-au solicitat și epuizat. Mai mult, acum ne confruntăm și cu confuzie mentală din cauza evenimentelor prin care trecem, traversăm o perioadă de instabilitate emoțională. Toate acestea sunt indiciii clare și sigure că aveam oricum nevoie de o PAUZĂ, de un RESTART, iar acum, mai mult ca niciodată putem face asta, fiecare din confortul de acasă. Acum mai mult ca niciodată trebuie să transformăm fiecare dintre noi acest rău ce ni se întâmplă în ceva pozitiv. Și putem face asta!

Și dacă nu reușim singuri, să apelăm cu încredere la specialiști în programe holistice, concepute special care să ne ajute să depășim astfel de momente,  să ne putem bucura din nou de iubirea, atenția și îmbrățișările celor dragi.
  
Să vă fie de folos!

Cu drag,
Anca Tene
  

Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!