
Frumusețe și sănătate deopotrivă
Frumusețea exterioară oglindește sănătatea ta interioară. Sănătatea cu șiguranță te face mai frumos. Pielea este cel mai intins organ de excreție a toxinelor. Avem aproape 18 mp de piele și dat fiind faptul că este cel mai mare organ din corpul nostru este prima barieră căre ne apară de majoritatea agreșiunilor din mediul înconjurător. Deasemenea este și un organ emoțional foarte puternic, deoarece emoțiile sunt prima dată căptate de piele.
De altfel, la nivelul pielii este foarte ușor să vedem încărcarea toxică a organismului: o piele ternă, obosită, cu erupții inestetice reflectă deficitul în eliminarea toxinelor, roșeața, cuperoza, cearcănele, umflăturile de la nivelul ochilor sunt semne ale unui organism care nu se curăță bine. Celulita este o altă afecțiune vizibilă a întregului organism, reflectată la nivel subcutanat și cutanat. Detoxifierea este o etapă de baza în eliminarea tuturor acestor probleme și nu numai.
Există alimente căre au acest efect asupra ta – frumusețe și sănătate deopotrivă?
Nu uita că ceea ce mananci „se vede” pe chipul tău, deoarece nutrienții conținuți de alimente pot avea impact negativ sau pozitiv asupra aspectului pielii tale. Caută alimente căre conțin vitamine și minerale. Cele mai importante pentru sănătatea și frumusețea pielii sunt: vitaminele A, E, C, K, B3 și minerale ca Zinc, Magneziu, Seleniu, Cupru, Șiliciul, Călciul, Fosforul, Cromul, Sulful, Potașiul și Fierul.
Deasemenea și ceea ce aplici pe fața și pe corpul tau “se vede” dacă au sau nu beneficii pentru pielea ta.
Totuși cel mai important aliment atât pentru interior, cât și pentru exterior este APA.
Poți include următoarele alimente în dieta ta zilnică, dar și în tratamente cosmetice pe căre le poți aplica acasă. Iata căre sunt acestea:
- Avocado
- Ceai
- Cafeaua (nu în exces)
- Cacaua
- Migdalele
- Mango
- Semințele de in
- Minunile stupului
- Roșiile
- Morcovii
- Portocalele
- Fructe de pădure – afine, mure, zmeură
- Căpșuni
Și pentru că tot spuneam de vitaminele și mineralele cele mai importante pentru pielea și corpul nostru, haideți să vedem pentru ce tip de ten sunt folositoare și ce afecțiuni putem controla cu ele. Plus o listă cu produse alimentare în care le regăsim.
Zincul este eficient pentru orice tip de ten (gras, sensibil, uscat și cu coșuri), având un rol important în menținerea frumuseții. Grație proprietăților antioxidante, zincul acționează asupra creșterii, respirației, imunității, reproducerii și a sistemului endocrin. De asemenea, zincul este prezent în peste 200 de reacții chimice din corp. Pentru a combate acneea avem nevoie de 150 micrograme/ zi.
Fie că se găseste în cremă sub formă de săruri sau în ape termale, zincul reglează secreția de sebum, elimină coșurile și respectiv "luptă" împortiva procesului de îmbătrânire. Este unul din principalele minerale care protejează pielea împotriva razelor solare.
Zincul îl gasim în alimente precum: stridii, pește, pâine integrală, germeni de grâu, crustacee, fasole.
Calciu și Fosfor
Le-am pus împreună deoarece fosforul se găsește în alimente bogate în calciu, iar împreună cele două minerale au efecte miraculoase pentru oase, piele, unghii, dinți și păr.
Calciul este un element de nelipsit din organism și bineînțeles de la nivelul tenului. În cazul pielii, calciul acționează asupra zonelor cu semne vizibile și mai apoi o tonifică.
Fosforul este prezent în producerea de colagen, fiind necesar pentru oase, articulatii, cartilage, tendoane, ochi și piele, iar lipsa acestuia din organism poate declanșa o sensibilitate excesivă a pielii. Alimente bogate în calciu și fosfor sunt: fructe uscate, nuci, migdale și chiar cerealele.
Cromul
În cazul acneei, cromul este un mineral foarte important: reduce infecțiile pielii. Deficitul de crom din organism poate fi din cauza neasimilării cromului din alimente sau care se pierd în timpul procesării. Cantitatea mare de zahăr poate reduce cromul din organism.
Cromul mai are rolul de a îmbunătății circulația sangvină. Se găsește în brânză (pentru cei care aleg alimente de origine animală) ulei de porumb, cereale și drojdia de bere.
Doza indicată pentru combaterea acneei este de 150 micrograme pe zi.
Seleniu
Este elementul potrivit la locul potrivit în cazul elasticității pielii. Seleniul este unul dintre minerale care previne apariția mătreții. Tot seleniul elimină efectele nocive ale razelor ultraviolete, fiind în același timp benefic în cazul arsurilor solare.
Galbenușul de ou, laptele (pentru cei căre aleg sa consume și produse de origine animală), ceapa, roșiile, tărâte, brocoli și cerealele sunt doar câteva dintre alimente care conțin seleniu.
Cupru
Produce pigmenți și conferă fermitatea pielii. Totodată previne pustulele care apar la nivelul pielii, cauzate de craparea venelor. Cuprul participă producerea de colagen. Cuprul are rolul de a menține pielea elastică. Cupru se află în ciuperci, alune, cereale și în legume verzi.
Fier, Magneziu, Potasiu și Sulf
Minerale cu rezonanță metalică sunt incluse pe lista frumuseții pielii. Fierul dă culoare pielii și ajută la creșterea părului. Magneziul previne bolile de piele. Potasiul menține sănătatea tenului, iar sulful înlătură dermatitele, eczemele și psoriazisul.
Toate cele patru minerale se găsesc diferențiat în produsele lactate, cărne, ouă (pentru cei căre aleg să consume produse de origine animală), în legume (spanac, porumb, cartofi, varză, etc.) și fructe (mere, caise, kiwi, banane, etc.).
Să vă fie de folos!
Cu drag,
Anca Tene.